Блог

Мечтай и Пътешествай

о.Тасос,Зеленият рай

Островът има почти кръгла форма с обиколен път около 100 км.
В столичното градче – Лименас се намира Археологическият музей на остров Тасос е малък, но добре организиран музей, който ще ви отведе стъпка – стъпка в дългата история на острова.Важни находки от палеолита до римската епоха, с голямо внимание разказва за една от най-великите цивилизации на Егейско море.
При влизането си в музея, ще бъдат впечатлени от извисяващия бръснар, предназначени за светилището на Аполон, ще научите как са живели  през различните исторически периоди,оставяки  своя отпечатък върху  островa  и се възхитите  на творенията и културата на първите заселници.
В музея ще научат повече за значението на охра палеолит и пещерите, открити в района на Тасос и скални рисунки, открити в Кастро.
Музеят Полигнотос Ваги се намира в Потамя
Струва си да посетите Потамня , музеят Полигнотос Ваги , създаден в чест на международно известния скулптор Тасиан и живял по-голямата част от живота си в чужбина.
Древните Тасос пристанища
Островът е обитаван от недобросъвестни заселници около 680 г. пр. Хр. Особеността на позицията си по търговските пътища на Егейско море – Черно море – Тракия, и минерализация (злато, сребро) и подпочвените води,лозя и гори са допринесли за развитието на военно и търговско власт. Става част на атинската пост Алианса и военноморска база.
Монети са открити в Египет и Сирия и характеристиката на амфори, намерени на различни места в Средиземно и Черно море. Градът процъфтява до римския период, когато се наблюдават периодично огъване, но ще се върне на пътя край християнски период.
Град Тасос/ или наричан още Лименас / се намира в северната част на острова, в залива Богородица, която се намираше на две пристанища.  Търговско пристанище се намира в североизточната част на острова и е защитен от север кей, Пристанищните съоръжения на всички са сред най-добре запазените в Гърция.
Търговско пристанище, Пристанището е построена извън укрепления и e изплзвано за военното пристанище в североизточната част на града. Използването на пристанището спря в 7век. След Христа Днес останките са 1-2м. под водата. Търговско пристанище обработва всички видове на вноса и износа на острова. От пристанището е бил изнесен на известните древност “Тасиос вино” в буркани, посочени геометрия и търговията е била защитена от специални закони, някои от които се срещат в надписи в съседен пазар на града.
Военноморско пристанище в момента се ползват за   съвременния риболов . Видими останки от ранно християнска формулировки на годината. Пристанището служи като военноморска корабостроителница на град Тасос от 6-ти до 2-ри век. преди Христа След реконструкция на ранно християнския период (4-ти до 7-ми век сл. Хр.) Е бил използван като търговски. Ако същата употреба от 10-ти век. сл.Хр.
История на остров Тасос
Тасос се основава в началото на 7 в. пр.Хр., като финикийска колония, основана от  Телесикли. Но Херодот казва, че живее на острова дълго преди финикийците. Островът взима името си от финикиеца Тасос. Той заедно с брат си Кадм тръгнали да търсят отвлечената си сестра Европа,но не я намират,намерили обаче място където да се остановят.Кадм построил Тива,а Тасос заживял в един остров в северната част на Егейско море,който взел името му.
В 491 г.пр. Хр. попада под персийско робство и се освобождава след победата на гърците при Сламин. От 491 г. до 700 г. пр.н.е. през Тасос преминават много съседни народи. От Парос дошли да помогнат да освободят островът от траките,и както финикийците преди тях решили да се остановят завинаги.Заради големите си залежи от мрамор и злато скоро се превръща в голяма икономическа сила.
Участва в Първата Атинска лига на Делос, но не,за да се извлекат някои ползи от него. В 465 г. пр. Хр. опит за отклонение от алианса, но не успява и по този начин да наложи тежки условия, които превръщат във втора класа град без мини и разрушени стени.
Отношението на четиристотин в 411 г. пр. Хр. Отвлича  вниманието от Атина и започва вражда между филоспартятон и филоадиняон,която утихва в началото на 4 век. Преди Христа Нов, по-гъвкава схема за управление заменя старата и даряват града с нов градоустройствен план с пазарни и други обществени сгради. В 360 г. пр. Хр. на края на Пангей Кринидес за ефективната експлоатация на златни залежи на планината.
През годините на Македонското господство, в Тасос се провежда теоретична независимост, но притежава Кринидес, минаващи под Македонска окупация от едновременното установяване на Филипи в същото населено място.
Римските легиони  недокосват острова и дори го предпочитат, тъй като Рим ще даде цени и ползи.
В по-късна история докладвани нападения вандалите и славяните в 904 г. сл. Хр., докато неутрализира арабския флот във водите на Византия. В следващите няколко години до падането на Византия, на острова преминават последователни завоевания на франките, венецианците, понякога от местните византийски владетели, понякога от турците да дойдат за постоянно през 1479 и поставени под администрацията на бей Кавала. През 1707 г. на острова има 7-8000 света спечели господаря си в около £ 30,000 от дърво експлоатация на масло и восък.
Богатството на острова винаги е бил полюс на всеки амбициозен завоевател,не може да остави безразличени пиратите. Така че хората са принудени да се пенсионират в планините на острова.
Френският пътешественик Коусинери , когато посетил острова в края на 18 век. бил само с  2500 жители резултат на пиратството довело до мизерия.
От 1813 до 1902, островът е султанският, собственост на везир на Египет Мехмет Али, много приятелски настроени местни жители, като близки до семейството Тазианис прекарва детските си години.
Бурните години на гръцката революция довежда отново острова до икономически спад, до окончателното освобождаване от адмирал Павел Коунтоуриоти на 17 юли 1912.
Не пропускайте да посетите :
Манастирът „Архангел Михаил“ е разположен на пътя към Alyki, на около 25 км на юг от Лименас. Това е най-големият и най-известния манастир на Тасос построен e в красива местност през 18 век. В началото е бил под зависимостта на манастира Philotheos от Атон. По онова време много манастири от Атон са притежавали имоти на Тасос.
Манастирът е запазил колекция от религиозни предмети и произведения, създадени от монасите. Най-ценната от тях е част от пирон от разпятието на Исус Христос. Голям религиозен празник всяка година е първия вторник след Великден, тогава до манастира се провежда шествие, което започва от малкото селце Теологос.
Точно под манастира до морето има пещера със светена вода, която е свързана с историята на манастира. По време на падането на Константинопол и превземането му от турците, въпреки потисничеството на завоевателите, вярващите продължават да се стичат в храма. Турците, забелязват вярата на хората и чудесата на светеца и изпращат хора с цел да се унищожи манастира. Един от тях се осмелява да влезе в храма и да оскверни светената вода. В същия миг пада гръм от светеца и злодея остава покосен мъртъв на пода, а през пролетта светената вода изчезва от храма и се появява в пещерата.
Интересна особеност на манастира „Архангел Михаил“, който е изключително женски е, че той е построен на ръба на една стръмна скала точно над морето. По този начин манастирът дава великолепна панорама към Егейско море. Монахините са много гостоприемни, но настояват посетителите на манастира „Архангел Михаил“ да са облечени в зависимост от техните правила, които са: дълъг панталон за мъжете и дълга пола и връхна дреха покриваща раменете за жените.
PANAGIA – старата столица на острова, намира се източно от Лименас на около 10-15 км
Има автентична атмосфера и емблематично място за всеки турист с дървото на любовта и изворите на живота. На едно място се сливат три извора в едно
Не пропускайте:фабрика за бижута Ирис / IRIS /  В хотела ще Ви дадат брошура и ще Ви упътят.

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Изпрати офертата на приятел